Van 1992 tot 1995 heb ik door India gereisd en ben op zoek gegaan naar ‘verlichte’ meesters. Op deze zoektocht kwam ik begin 1993 in de miljoenen stad Lucknow in Noord India. Waar ik gejorod had dat er een meester satsang gaf.

Toen ik de trein uitstapte tussen de vele honderden mensen werd ik aangesproken door iemand en gevraagd of ik soms naar Poonjaji wilde. Blij verrast was ik. De man bracht me naar een buitenwijk in de stad. En op de plek waar ik uitstapte werd me een maaltijd aangeboden. ‘Eerst maar wat eten want er is hier een bruiloft, daarna verzorgen we een slaapplaats voor je’ zei een wildvreemde tegen mij. Dit is slechts één van de kleine wonderen die kunnen gebeuren wanneer je de leiding overgeeft. Wat het voor mij extra bijzonder maakte, is dat hij leerling was van Ramana Maharshi (de man waar ik op mijn 14e over had gelezen en degene die ook mijn verlangen naar India vergrootte). In de satsangruimte, zoveel jaren later, zag ik toen voor het eerst de foto van Ramana…

 Ramana Maharshi

Een groot deel van mijn tijd heb ik doorgebracht bij Sri Poonjaji, met de bijnaam Papaji. Hij werd die opvolgende jaren een van bekendste guru’s in de non-duale traditie voor westerlingen. Hij was de leraar van o.a. Gangaji en Isaac Shapiro. De ontmoeting met jeZelf bij een gerealiseerde persoon is van een geheel andere orde en kan onvoorspelbare vormen aannemen.

In de training onder de naam Non-duaal Zelfleiderschap, leer ik jou vaardigheden waarbij je het ego los kan laten en uiteindelijk het Zelf de leiding neemt op een onverwachte manier. Een voorbeeld; door een ongekend toeval vond ik tijdens het zoeken naar muziek van Lionel Richie een foto van mijzelf op youtube. Totaal verrast klikte ik deze foto aan en zag ik het videofragment van mijn eigen ontmoeting met Poonjaji…

Zie Youtube; ‘Divine laughter’ (vanaf ca. 9 min 44 tref je een jongere versie van mijzelf aan!)

 

Papaji  Sri Poonjaji

Vorig jaar was ik voor het eerst na twintig jaar terug, maar nu in Zuid-India, bij de ashram van Ramana Maharshi. Ik was in Tiruvannamalai (3000 km van Lucknow) nog nooit geweest. Door wederom onvoorspelbare ontmoetingen met een vijftiental mensen die ik twintig jaar eerder in Lucknow had leren kennen, kwam ik in het bezit van de tape met de video van mijn ontmoeting met Papaji.

Zoiets als dit kan het ego niet bedenken. Toeval is slechts een andere naam voor het niet doorzien van de werkelijkheid. Als jij óók een andere versie van je Zelf wilt ontmoeten, kom dan eens langs op een avond Non-dualiteit. Geluk is namelijk je geboorte recht, je hoeft er niets voor te doen.

Klik HIER als je meer wilt weten over Non-dualiteit